Gorcum Actief en de Socialistische partij hebben op 26 juni jongstleden tijdens de raadsvergadering een motie ingediend waarin zij het college vragen om de originele situatie van de glacis te herstellen. Bericht hierover heeft gestaan in het Algemeen Dagblad.

De motie is te vinden op de website van de Gemeente. Hieronder is de tekst te lezen. Klik om te vergroten.

Letterlijk vragen ze: “(…) om de originele situatie van de glacis (…) aan de oostzijde van de binnenstad voor zover mogelijk door het treffen van beheersmaatregelen zodanig te herstellen, dat in ieder geval zichtlijnen vanuit De Glacis en de Vestingweg ontstaan.”
Als motivering voeren de partijen onder andere aan dat het hele gebied is dichtgegroeid met bosjes en met bomen in volkstuinen en particuliere tuinen en dat het voor het toerisme goed zou zijn als er vanaf de Glacis en de Vestingweg uitzicht zou zijn op de stadswallen. Dit moet een mooi beeld opleveren van hoe de vestingwerken er vanuit een afstandje uitzien. “Het helpt het voorstellingsvermogen van hoe de strijd er in het verleden moet hebben uitgezien, oftewel Gorinchem was dankzij de vestingwerken nog niet zo gemakkelijk binnen te vallen. Voor het historisch besef is het belangrijk dit weer zichtbaar te maken door het treffen van beheersmaatregelen en dit te communiceren met de stad.” Onderstaand een interpretatie, grove schets, van wat zichtlijnen zouden kunnen betekenen.

De motie is niet in stemming gebracht maar overgenomen door het college van burgemeester en wethouders. Het is dus niet duidelijk of andere partijen het eens zijn met deze motie.
De huidige stadswallen dateren van het begin van de 17e eeuw. Ze vervingen destijds oudere fortificaties die in de loop der tijd verzwakt raakten. Onderdeel van de vestingwerken uit de 17e eeuw is de glacis. Dit is een van buiten naar binnen flauw omhooglopend terrein dat liep tot aan de zogenaamde bedekte weg. De bedekte weg was een verlaagd gelegen pad waar de soldaten die de stad moesten verdedigen konden lopen zonder gezien te worden door de vijand. Ze werden gedekt door het opgehoogde terrein, de glacis.
Het lange pad door het complex van de Oostgracht dat loopt van ingang Glacis tot aan de Dalemsedijk is waarschijnlijk zo’n bedekte weg, met aan de noord- en oostzijde de glacis. Wij noemen de glacis nu de griend omdat hij gebruikt wordt om wilgenhout te verbouwen.
De griend is een uniek stuk natuur midden in de stad waar buitengewoon veel vogels, vlinders, vleermuizen en andere fauna hun rust, beschutting en voedsel kunnen vinden. In het verleden is er gebouwd op de glacis: huizen aan de Vestingweg/Kasteelplaats en de zuidelijke delen van de wijk Wijdschild.
Het bestuur heeft al contact gehad met de gemeente om duidelijk te krijgen wat nu precies het plan is met het gebied. Vooralsnog is dat onduidelijk en is het een kwestie van afwachten. Onze zorgen over de positie van de volkstuinen en de natuur zijn in ieder geval duidelijk voor het voetlicht gebracht.
Bronnen:
• Blog Hans van Mourik
• Wikipedia – Glacis
• Website Gemeente Gorinchem